• Po korakih

  Kot vsaka stvar tudi postavitev spletne strani zahteva svojo pripravo in čas za razmislek. Na srečo vam pri postavitvi vaše strani ne bo delalo problemov orodje, s katerim boste izdelovali spletno stran.

  Za začetek je najbolj pomembno to, da se pripravimo kako sploh začeti. Lahko vam postavimo nekaj vprašanj, ki si jih večina lastnikov spletnih strani postavlja in razmišlja v to smer.

  1. Ali veste kaj boste predstavili na spletni strani? Veste vsaj koncept? Če to veste potem bodo naslednja vprašanja samo stvar organizacije in časa.
  2. Ali imam svoj logotip? Če ga nimate lahko sami za začetek nekaj naredite.
  3. Ali imate pripravljene slike za predstavitev izdelkov, podjetja ali pa vas?
  4. Ali že imate koncept vsebine, opisov dejavnosti, izdelkov, akcijske ponudbe pripravljen? Pomembno je to, da nimate samo enega stavka ampak si vzamete čas in napišete nekaj kvalitetnih vrstic o vas, vaši dejavnosti ali pa izdelku. Konec koncev bodo obiskovalci brali o vas in si s tem ustvarjali svojo sliko in posledično tudi mnenje.
  5. Bo vaša stran na splošno predstavljala izdelke, storitve, društvo, samo dejavnost, morda dogodek.....?

  Teh 5 preprostih vprašanj je ključnih za kvaliteten začetek.

  Sedaj pa poglejmo na hitro nekaj nasvetov pri vsakem vprašanju.

  1. Pri predstavitvi je zelo pomembno, da obiskovalci hitro spoznajo vašo naravo dela in znajo takoj poiskati informacijo po katero so prišli na vašo stran. Prvi vtis naj bo čist in enostaven.
  2. Logotip je znak oziroma simbol vsakega podjetja, ki ga uporabljate za trženje in kasneje tudi za prepoznavnost.
  3. Slike so tisto kar obiskovalci gledajo in konec koncev tudi kupijo. Bolj pomembna je kvaliteta kot kvantiteta. Na začetku poskrbite, da imate nekaj kvalitetnih slik za objavo. Slike lahko dodajate potem vsako posebej, ko jih boste dobili oz. posneli.
  4. Vsebina je v velikih primerih podcenjena. Recimo naj navedemo samo dva primera, ki jasno kažeta na to. Nekdo, ki kupuje oziroma išče trgovca z izdelkom ali pa storitvijo si bo vzel čas in bolj podrobno pregledal in prebral. Če nimate opisa le tega bo hitro odšel na drugo mesto, kjer bo dobil več informacij. Drugi primer pa je pomemben za samo iskanje preko brskalnika - kvalitetna vsebina je boljša za prepoznavnost in dobro uvrstitev v iskalnikih. Da se razumemo, ni opis edini parameter za optimizacijo, je pa ključen.
  5. Pri sami izbiri narave spletne strani je zelo dobro, da sledite nekim osnovnim zakonom spletnega pregledovanja. Nek vrstni red, zaporedja, ažurnosti novic itd..

  Vašo spletno stran si lahko ustvarite že v 3. minutah, kar pomeni, da lahko imate svojo spletno stran že danes!